Bakfiets Batavus Fier 3

Update 11/01/21: De verwachting is dat de fiets (versie Enviolo) in week 4 geleverd wordt. Er is nog geen nieuws helaas over de huif/regentent, die blijft wel een beetje een must!

Update 04/10/21: Helaas, geen Fier 3. Voor nu hebben we de Vogue Superior 3 Deluxe besteld. Naar ons idee echt een stuk minder qua kwaliteit, we hopen hem te verkopen zodra de Fier 3 wel leverbaar is.

Update 30/09/21: De dealer geeft aan geen levering in week 39 te hebben ontvangen maar ook geen nieuws uit Accel/Batavus. Batavus support geeft me aan dat de productie is verplaatst tot eind januari 2022. Verschillende dealers beweren in week 42 en 44 echter nog fietsen te vervangen en hebben dat meermaals bij Batavus bevestigd gekregen. Ze beginnen na mijn verhaal toch ook te twijfelen … To be continued.

Update 16/09/21: Testrit Batavus Fier 3 was top. Voelt veel stabieler dan de andere 3-wielers. Wegfietsen was wel veel zwaarder dan bij concurrenten, maar mogelijk was de afstelling verkeer. Enige nadeel is dat er op het prototype helemaal nog geen aansluiting voor een huif zat. Omdat er voor de huif voor geen levertijd bekend is moeten we iets improviseren. We hopen van Batavus meer info te krijgen en die deel ik hier. De fiets zou week 39 door premiumbikes.nl geleverd moeten worden. Spannend!

Met 3 kinderen is een bakfiets wel heel handig voor vervoer. Maar welke? En misschien nog belangrijker, welke is leverbaar?

Na verschillende test ritjes kom ik op het volgende uit:

Wielen

Onze voorkeur is een driewieler. Hoewel veel mensen dat zeer onprettig vinden fietsen is de stabiliteit in stilstand voor ons doorslaggevend. De draaicirkel is wel groter en de bochten moet je langzaam nemen om niet te kantelen. Voordeel is weer dat je een grotere bak hebt.

Sturing

De meeste 3-wielers sturen de hele bak mee. Er zijn 2 varianten, de wielen sturen los of de wielen sturen los en de bak kantelt als een 2-wieler mee.

Bij de Babboe Flow en Nihola stuurt niet de bak maar de wielen. Dat werkt wel intuitief. Nadeel is dat het stuur tegen de hoofdjes kan komen bij het sturen. De bak is door de constructie iets kleiner en daarom heeft de Babboe Flow (en Carve) 2 bankjes achter elkaar (ipv tegenover elkaar). De Nihola is wel gaaf wegens het lichte gewicht maar we vonden het geen prettige fiets. Ook steekt de bak uit waardoor de fiets in zijn geheel naar voren kantelt zonder tegengewicht, geen ramp maar ook niet ideaal.

De sturing van de Babboe Carve is weer anders, dan kantelt de hele bak mee met sturen. Dat fietst voor de lange afstand lekker, maar dan kan je net zo goed een tweewieler bakfiets pakken. De fiets zal niet in het geheel omvallen, maar je moet altijd de bak zelf recht houden.

Leverbaarheid

Veel fietsen hebben momenteel een lange levertijd en ook die ligt vaak niet vast maar is alleen indicatief.

Kwaliteit

Dit is lastig beoordelen zonder lange termijn ervaring. Bij de tweewieler zijn meer gerenommeerde merken al langer actief (Gazelle, Urban Arrow, Batavus). Bij de driewieler is de keus beperkter.

Babboe heeft een sterke marketing en helder aanbod met accessoires, maar de kwaliteit lijkt wat achter te blijven bij de prijs.

Vogue en Popal (Cangoo) lijken echt budget bedrijven qua kwaliteit. We kwamen uit op de Vogue Superior 3 Deluxe of de (Popal) Cangoo Buckle. De Vogue heeft een kleinere draaicirkel en betere motor. De Cangoo stuurde soepeler. Motorproblemen lijken toch wel regelmatig te ontstaan. De Cangoo gebruikt een Ananda middenmotor. Daar is vrijwel niets over te vinden, die zou ik daarom vermijden. Dus de keus leek gemaakt, de Bafang middenmotor van de Vogue is inmiddels veel gebruikt dus genoeg over te vinden.

Nog snel even reviews gelezen voor we de Vogue definitief gingen bestellen. En dan schrik je. Veel klachten over de slechte kwaliteit. Spaken en schroeven die eruit vallen, motor die stopt met werken, etc. Met 3 kinderen onderweg geen prettig idee. En het is toch een hoop geld dat je spendeert.

Met een goede dealer om de hoek is het niet zo’n probleem. Die zal de fiets in prima staat kunnen houden met regelmatig onderhoud en ervaring hebben met het merk. Maar gezien de beperkte levertijd kunnen we de fiets niet lokaal krijgen, dus bij technische problemen .. hebben we een probleem.

Wat nu?

Het enige gerenommeerde merk met een driewieler is de Batavus Fier 3. Echter .. die is pas net uit en slecht leverbaar. Na veel rond bellen toch een dealer gevonden die de fiets over 3-4 weken kan leveren. Het tweede bankje komt pas over een maand of 4, de levering van de huif (of het artikelnummer) is nog onbekend, maar met een Bosch middenmotor lijkt dit toch een degelijkere keus. De Fier 2 hebben we al wel kunnen zien, dat voelt direct allemaal veel beter dan de andere fietsen.

Volgende week kunnen we in Ede de Fier 3 testen. Hij staat ook in bestelling (in Rotterdam, maar we hebben lokaal een dealer die de fiets kan onderhouden). Ik werk deze post nog bij.

Leave a Reply