Bakfiets Batavus Fier 3

Update 12/07/2024: Het stuur gaf ineens wat mee, na een hobbel hoorde ik vervolgens een “krak” en werd het wiebelen erger. De lasnaad lijkt stuk, dus voorlopig kan ik er niet meer op fietsen want als het stuur loslaat…. Binnenkort hier dus een update over het garantie proces van Batavus.

Update 18/08/2023: Verzekeren is wel een ding. Ik zit bij Unive, voor fietsen boven EUR 3.500 moet de fiets op dubbelslot vast staan om verzekerd te zijn. In de praktijk zet je hem vaak niet vast.

Update 17/08/2023: Tot nu toe blij met de fiets! De Vogue staat te koop.

Voordelen Batavus Fier 3 t.o.v. Vogue:

 • Stabielere ligging, veel prettiger voor de langere afstand
 • Open achterkant regenhuif zorgt dat je kinderen kan verstaan
 • Onderdelen kwalitatief goed

Nadelen Batavus Fier 3 t.o.v. Vogue:

 • Grotere draaicirkel
 • We hebben de PowerPack 500, prestatie lijkt vergelijkbaar (acceptabel) met de Bafang van Vogue. Ik zou zeker geen PowerPack 300 willen.
 • Lastig wegrijden als de fiets in een kuiltje of heuvelop staat
 • Kinderen komen sneller tegen de regenhuif en het stuur, minder hoogte dan bij de Vogue
 • Open achterkant regenhuif zorgt voor een nat bankje wanneer het regent

Update 16/08/2023: Fiets is binnen!

Update 01/08/2023: Ik heb mijn bestelling geplaatst. Het loont om goed rond te zoeken naar kortingen, sommige winkels hebben er nu teveel staan vanwege oude bestellingen en willen van die voorraad af. Ik heb EUR 4.070 betaald voor de basis fiets, maar dat lijkt wel de absolute bodemprijs.

Update 27/07/2023: Eerste Enviolo fietsen zijn geleverd (dank @Jason)!!! Met wat rondbellen is ook nog een korting te bedingen. Als ik de fiets heb gekocht post ik weer een update. Iemand nog interesse in een Vogue Superior Deluxe met nieuwe antilek buitenbanden en een nieuwe (merk) achterrem? 😉

Update 01/06/23: Reactie van Batavus/Accell: “De Fier 3 met Shimano naaf-versnelling komt naar verwachting in de maand augustus weer van de productieband rollen.”

Update 23/05/23: Helaas, nog steeds geen fiets. Voor nieuwe orders geeft Accel nu week 28 (2023) als mogelijke leverdatum. Het ordersysteem van dealers laat echter 2024 zien voor bestaande orders. Het blijft dus gissen…

Update 10/11/22: Hoop is nu week 50, maar de hoop om de fiets überhaupt te bezitten voor onze kinderen klaar zijn met school verdwijnt langzamerhand wel… 🙂 In Engeland heet de fiets “Raleigh Stride 3”, ik heb ook wat lijntjes uitstaan om hem daarvandaan te importeren maar vermoedelijk heeft ook die dezelfde leverproblemen.

Update 11/09/22: Week 40 komt er mogelijk een eerste levering.

Update 01/07/22: Voor de 4e keer schiet er een rem los op de Vogue. De lokale (Batavus) fietsenmaker repareert het steeds kosteloos (paar schroefjes), maar naast gevaarlijk is het wel een gedoe. De fietsenmaker zegt dat er een heel ander rem systeem op moet voor zo’n zware bakfiets, dat geloof ik wel. Nu stiekem hoop dat de Fier 3 toch sneller komt!

Update 22/06/22: Naar aanleiding van enkele comments dat er toch eerder leveringen komen heb ik contact met PremiumBikes gehad. Mogelijk komt er in week 42 (oktober 2022) toch een kleine eerste batch aan! Dat lijkt later dan de comments suggereren, maar (inmiddels weer) eerder dan verwacht. Spannend! 🙂 We zijn

Update 26/04/22: Opnieuw slecht nieuws. De Batavus Fier frames worden doorgeschoven naar Babboe, dit jaar (2022) komt de Fier 3 niet meer op de markt.

Update 01/02/22: Helaas, alle hoop vervlogen. Leveringen in ieder geval vertraagt tot Q3 22 (dus een jaar!). Huif zou eind april 2022 beschikbaar moeten komen, maar logischerwijs wordt dat nu tegelijk met de vertraagde fiets.

Update 01/11/21: De verwachting is dat de fiets (versie Enviolo) in week 4 geleverd wordt. Er is nog geen nieuws helaas over de huif/regentent, die blijft wel een beetje een must!

Update 04/10/21: Helaas, geen Fier 3. Voor nu hebben we de Vogue Superior 3 Deluxe besteld. Naar ons idee echt een stuk minder qua kwaliteit, we hopen hem te verkopen zodra de Fier 3 wel leverbaar is.

Update 30/09/21: De dealer geeft aan geen levering in week 39 te hebben ontvangen maar ook geen nieuws uit Accel/Batavus. Batavus support geeft me aan dat de productie is verplaatst tot eind januari 2022. Verschillende dealers beweren in week 42 en 44 echter nog fietsen te vervangen en hebben dat meermaals bij Batavus bevestigd gekregen. Ze beginnen na mijn verhaal toch ook te twijfelen … To be continued.

Update 16/09/21: Testrit Batavus Fier 3 was top. Voelt veel stabieler dan de andere 3-wielers. Wegfietsen was wel veel zwaarder dan bij concurrenten, maar mogelijk was de afstelling verkeer. Enige nadeel is dat er op het prototype helemaal nog geen aansluiting voor een huif zat. Omdat er voor de huif nog geen levertijd bekend is (update: huif bestaat inmiddels!) moeten we iets improviseren. We hopen van Batavus meer info te krijgen en die deel ik hier. De fiets zou week 39 door premiumbikes.nl geleverd moeten worden. Spannend!

Met 3 kinderen is een bakfiets wel heel handig voor vervoer. Maar welke? En misschien nog belangrijker, welke is leverbaar?

Na verschillende test ritjes kom ik op het volgende uit:

Wielen

Onze voorkeur is een driewieler. Hoewel veel mensen dat zeer onprettig vinden fietsen is de stabiliteit in stilstand voor ons doorslaggevend. De draaicirkel is wel groter en de bochten moet je langzaam nemen om niet te kantelen. Voordeel is weer dat je een grotere bak hebt.

Sturing

De meeste 3-wielers sturen de hele bak mee. Er zijn 2 varianten, de wielen sturen los of de wielen sturen los en de bak kantelt als een 2-wieler mee.

Bij de Babboe Flow en Nihola stuurt niet de bak maar de wielen. Dat werkt wel intuitief. Nadeel is dat het stuur tegen de hoofdjes kan komen bij het sturen. De bak is door de constructie iets kleiner en daarom heeft de Babboe Flow (en Carve) 2 bankjes achter elkaar (ipv tegenover elkaar). De Nihola is wel gaaf wegens het lichte gewicht maar we vonden het geen prettige fiets. Ook steekt de bak uit waardoor de fiets in zijn geheel naar voren kantelt zonder tegengewicht, geen ramp maar ook niet ideaal.

De sturing van de Babboe Carve is weer anders, dan kantelt de hele bak mee met sturen. Dat fietst voor de lange afstand lekker, maar dan kan je net zo goed een tweewieler bakfiets pakken. De fiets zal niet in het geheel omvallen, maar je moet altijd de bak zelf recht houden.

Leverbaarheid

Veel fietsen hebben momenteel een lange levertijd en ook die ligt vaak niet vast maar is alleen indicatief.

Kwaliteit

Dit is lastig beoordelen zonder lange termijn ervaring. Bij de tweewieler zijn meer gerenommeerde merken al langer actief (Gazelle, Urban Arrow, Batavus). Bij de driewieler is de keus beperkter.

Babboe heeft een sterke marketing en helder aanbod met accessoires, maar de kwaliteit lijkt wat achter te blijven bij de prijs.

Vogue en Popal (Cangoo) lijken echt budget bedrijven qua kwaliteit. We kwamen uit op de Vogue Superior 3 Deluxe of de (Popal) Cangoo Buckle. De Vogue heeft een kleinere draaicirkel en betere motor. De Cangoo stuurde soepeler. Motorproblemen lijken toch wel regelmatig te ontstaan. De Cangoo gebruikt een Ananda middenmotor. Daar is vrijwel niets over te vinden, die zou ik daarom vermijden. Dus de keus leek gemaakt, de Bafang middenmotor van de Vogue is inmiddels veel gebruikt dus genoeg over te vinden.

Nog snel even reviews gelezen voor we de Vogue definitief gingen bestellen. En dan schrik je. Veel klachten over de slechte kwaliteit. Spaken en schroeven die eruit vallen, motor die stopt met werken, etc. Met 3 kinderen onderweg geen prettig idee. En het is toch een hoop geld dat je spendeert.

Met een goede dealer om de hoek is het niet zo’n probleem. Die zal de fiets in prima staat kunnen houden met regelmatig onderhoud en ervaring hebben met het merk. Maar gezien de beperkte levertijd kunnen we de fiets niet lokaal krijgen, dus bij technische problemen .. hebben we een probleem.

Wat nu?

Het enige gerenommeerde merk met een driewieler is de Batavus Fier 3. Echter .. die is pas net uit en slecht leverbaar. Na veel rond bellen toch een dealer gevonden die de fiets over 3-4 weken kan leveren. Het tweede bankje komt pas over een maand of 4, de levering van de huif (of het artikelnummer) is nog onbekend, maar met een Bosch middenmotor lijkt dit toch een degelijkere keus. De Fier 2 hebben we al wel kunnen zien, dat voelt direct allemaal veel beter dan de andere fietsen.

Volgende week kunnen we in Ede de Fier 3 testen. Hij staat ook in bestelling (in Rotterdam, maar we hebben lokaal een dealer die de fiets kan onderhouden). Ik werk deze post nog bij.

27 comments

 1. Hi dreas,
  Hele leuke blog! Weet je wellicht of er wel al plannen zijn voor een huif voor de Fier3? Of we die uberhaupt kunnen verwachten? Ik kan daar ook niks over vinden atm.

  tom

  1. Huif wordt eind april verwacht is het laatste dat ik heb gehoord. De foto’s van een huif die online te vinden zijn .. zijn niet echt 🙂

 2. Hi dreas,
  Dank voor je antwoord. Ik ben afgelopen weekend bij ‘De Fietser’ in Ede geweest,daar stond de Fier3 te shinen in al zijn glorie. Inclusief de huif. Ook wisten ze me van Batavus te bevestigen wat jij ook zegt: vanaf april zou hij geleverd (kunnen) worden.

  Tom

  1. Ah gaaf! Bij onze proefrit in Ede was er nog geen prototype. Nu maar afwachten of de fiets ook echt in productie gaat.

 3. Hoi Dreas en Tom,

  Ook wij hebben de Batvus Fier 3 besteld. Wij zijn bij “De Fietser” in Ede een proefrit gaan maken op het enige prototype wat er nu is in Nederland. Tijdens het maken van die proefrit bestond de huif nog niet.

  Inmiddels is die er wel en hebben wij foto’s hiervan ontvangen in de mail, ziet er overigens heel mooi uit!

  Helaas dus inderdaad te horen gekregen dat de levering is uitgesteld tot Q3 2022… echt heel jammer!

  Mochten jullie wat horen, laat het maar weten! Ben heel benieuwd wanneer hij uit gaat komen!

 4. Wij hebben hem ook besteld, en bij ons staat nog te leveren op 12 aug dit jaar. Is wel de enviolo.

 5. Dank je voor de duidelijke blog!
  Wij zitten ook te kijken voor een bakfiets met drie wielen. Kwamen ook uit op een Batavus fier 3. Maar die hoop is nu een beetje vervlogen. Dus ook aan het kijken naar alternatieven tot de Batavus fier 3 er is. Hoe bevalt nu jullie Vogue Superior 3 Deluxe? Dit lijkt nu ook ons enige alternatief.

  1. Ja echt balen. De Vogue haalt het niet bij de Batavus, fietst voor mijn gevoel veel minder stabiel. Voor korte afstand functioneert het wel. Enige echte alternatief lijkt me een Babboe met Bosch middenmotor, maar ik weet niet wat de levertijd daarvan is en dan nog vind ik de bak veel minder prettig. Vogue hadden we de volgende dag, kinderen groeien snel op 😉

 6. Ha, bakfiets babboe heeft inderdaad ook 30 weken levertijd en volgens mij is dit nog niet eens een harde datum. Kan dus nog verschoven worden. Afgezien van de stabiliteit is de vogue nog niet uit elkaar gevallen? Dat is mijn man z’n grootste “concern”

  1. Na een week verloren we een (onbelangrijk) schroefje, maar sindsdien niets meer verloren. Na 6 maanden gebruik moesten de remschijfjes en kabel van de versnelling worden vervangen (EUR 90). Dat zal iedere 6 maanden moeten. Verder valt mee.

 7. Hier ook een fier 3 beseld en staat nog op week 29 levertijd.. dealer wist niet van eventuele vertraging.

 8. Hoi allemaal,

  Gebeld met Batavus. Zou levering nogsteeds op augustus staan. Dus ben heel benieuwd!

 9. Beste allemaal,

  Net gebeld met Batavus… week 42 2022 (herfstvakantie / oktober) staat de eerste levering gepland en de tweede levering staat gepland voor week 23 in 2023…

  Weer iets uitgesteld dus.. helaas!

 10. Thanks a lot for sharing the experience. We are looking for a 3 wheels bakfiets as well – something what could be a good quality. Did you consider anything abroad? Are the German manufactures who produce something what is comparable to Batavus Fier 3?

  1. I have been unable to find a quality alternative abroad. Nihola seemed promising, however we didn’t like it much (too small and cycling didn’t feel natural). I’d say you at least want a branded motor (e.g. Bosch), not Bafang. Any suggestions?

 11. Hi Dreas,
  tijdens onze proefrit op de Fier 3 – 2 weken geleden was er inmiddels een huif, ik lees hierboven dat deze er eerst nog niet was. De huif ziet er goed uit in eerste instantie en leek er makkelijk op en af te klikken.
  Groetjes

 12. Hoi Dreas,

  Ben benieuwd of je ‘em inmiddels al hebt!
  Wij willen hem namelijk ook bestellen.
  En iemand al nieuws over de huif?

 13. Bizar wat lang!
  Wij hebben de 2023 enviolo besteld. Levering staat nu in mei.
  Via dealer contact gehad met Batavus, de huif die er was blijkt afgekeurd te zijn omdat ie niet waterdicht bleek te zijn.
  Dus ze zijn bezig met een nieuwe, maar nog geen duidelijke datum.

 14. Gisteren contact gehad met Batavus. Ze geven aan dat volgende week de productie wordt gestart en bestaande orders vanaf dan worden uitgeleverd. Ben benieuwd..

 15. Ik heb de fiets net binnen gekregen. Vrijdag werd ie geleverd bij de dealer. De huif heb ik overigens nog niet.

 16. Geen idee of het klopt maar op ‘fietsvoordeelshop’ staat dat ze voorraad hebben

 17. Vandaag heb ik er een proefrit op gemaakt 🙂 ik was nog geen drie wiel bakfiets gewend en mijn man heeft smakelijk om mij gelachen. Doet niet af aan de fiets, maar aan mijn capaciteiten 😉 Maar het is het een mooie standaard basic bakfiets. We vonden de rem om hem vast te zetten, zodat de fiets niet gaat rijden wel wat fragiel. Ook zit m’n dochtertje van 3 (107 cm) al tegen de draden aan van de fiets van het stuur wel makkelijk nog beetje bij elkaar te binden en het stuur beweegt natuurlijk niet dus opzich niet zo n probleem.
  Ook viel het tuigje om vast te maken wat tegen. Dat is wel “ouderwets” en het plankje waar ze op zitten is gewoon van hout, maar wel wat breder. Bij de gazelle makki tweewieler is dat wat comfortabeler.

 18. Hi Dreas,
  Ik zit te denken aan een bakfiets. Kwam jouw informatieve blog tegen. Tot nu toe bevalt de batavus fier 3 jullie?

Leave a Reply