Staar

Als kind had ik zolang ik me kon herinneren een bril. Uiteindelijke sterkte ~-6. In 2011 wilde ik mijn ogen laten laseren bij VisionClinics, in de voorcontrole constateerde zij een gaatje in mijn netvlies (ablatio retinae). Dat is door het Oogziekenhuis Rotterdam vakkundig opgelost, vervolgens kon ik mijn ogen alsnog LASEK/PRK laten laseren bij VisionClinics (nu BergmanClinics), resultaat links goed en rechts ~-0.75. In 2012 hebben ze kosteloos opnieuw rechts gelasered, daarna leek ik nog iets aan reststerkte te hebben. De derde laser correctie gepland in 2013 werd op het laatste moment afgeblazen, inmiddels was ik uitgeslapen en werden beide ogen alsnog rond 0 gemeten. Ik verkoos vaker uitslapen boven opnieuw laseren. 😉

Nu 10 jaar verder .. hollen mijn ogen achteruit. Ineens zag ik dichtbij niet scherp, ook ver weg was minder. In het donker auto rijden of lezen ging ook niet meer goed. De lokale optometrist op het dorp zag wel beginnende staar, maar dat leek niet voldoende voor de symptomen. Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft in een tweede onderzoek staar wel als oorzaak bevestigd. Op 39 jarige leeftijd geen heel fijn nieuws, maar er is wel met een routine behandeling iets aan te doen gelukkig.

Direct bij de constatering van staar werd aangegeven dat een monofocale lens meestal toch echt wel de voorkeur heeft. Dan kan ik dus dichtbij (of verweg) niet meer scherp zien, omdat de kunstlens niet accomoderend zoals de natuurlijke lens.

Als tech+nerd klinkt dat natuurlijk helemaal niet aanlokkelijk. Hoewel de Tecnis Eyhance IOL die het Oogziekenhuis lijkt te gebruiken wel een van de betere monofocale lenzen is, is het nog altijd niet multifocaal. Mogelijke bijwerkingen van multifocaal zoals halos en verlies aan contrast zijn een reden dat de voorkeur aan monofocaal wordt gegeven (immers willen ze later de lens niet vervangen), een ander risico is dat door de eerdere Lasek het nu lastiger is de goede sterkte van de kunstlens te berekenen. Met multifocaal wordt het beeld na een misrekening nog ingewikkelder te corrigeren met bril/lenzen.

De fabrikant heeft in dezelfde serie echter ook de Symphony (EDOF) en de “verbeterde” Synergy. Tussen aanhalingstekens want de Symphony lijkt het beter te doen voor ver weg, terwijl de Synergy dichterbij weer beter scoort. De Vivity van Alcon wordt veel gebruikt in Amerika en lijkt vergelijkbaar met de Symphony. Net als de PanOptix met de Synergy.

Een product dat vroeger in Europa verkrijgbaar was is de Light Adjustable Lens (LAL) van RxSight. Deze lens kan na implementatie de eerste weken in sterkte worden aangepast om een misrekening te corrigeren en lijkt daarmee ideaal. Vreemd genoeg is de lens de laatste tijd verdwenen in Europa en nu alleen in de VS beschikbaar. Dit is een monofocale lens, echter hebben ze voor Europa toestemming er EDOF in te “branden”. Maar dus niet verkrijgbaar in Europa nu, dus dat is allemaal wat conflicterend. Dit zoek ik verder uit.

Dan is er ook nog de vraag of ik de behandeling onder lokale verdoving laat doen (standaard), of narcose kies (duurder, dus niet gestimuleerd? Of onnodig?).

En waarom heb ik staar in beide ogen? Overal lees ik dat Lasik/Lasek/PRK het risico niet verhoogt, maar ik kan geen enkel onderzoek daarnaar vinden. Nu zeg ik niet dat het gerelateerd is, maar ik snap niet waarom er wordt geclaimd dat er geen link is zonder dat dat onderzocht lijkt.

Ik werk deze post bij met mijn bevindingen en ervaringen. Ik heb nu ook een vooronderzoek bij een “privé kliniek” gepland, ik verwacht daar minder van dan het Oogziekenhuis maar voor EUR 135 toch prettig om nog een keer met een andere partij gebrainstormd te hebben.

Leave a Reply