Staar

Update 09/04/2024: Het resultaat van mijn linkeroog is uiteindelijk op -2.00 uitgekomen. Vanaf 38cm zie ik scherp (telefoon, boeken, ingrediënten op producten). Dat is net voldoende, dus ik ben blij dat het geen -1.5 (of -1.0) is geworden. Het blijft wennen om dingen verder weg te bewegen voor scherper beeld, maar dat zal vanzelf gaan. Vanaf een meter of 2 wordt het beeld weer minder scherp, maar ik kan met 1 oog prima rondfietsen of kleine ritjes autorijden en zie veel beter ook veraf dan mogelijk was met staar. Gisteren is mijn linkeroog geopereerd, doelsterkte -0.25 voor scherpste zicht veraf. Dit noem je monovision, links is voor dichtbij en rechts veraf. Sommige mensen krijgen die 2 beelden niet goed verwerkt, mijn hersenen lijken dat direct goed op te pikken. Het oog is nog aan het herstellen, pas over een week of 2 zal ik weten wat het eind resultaat is. Na de operatie zag ik weinig door de laag zalf, maar de volgende ochtend was het beeld (veraf) meteen scherp en mijn pupil weer normale grootte. Ik wacht het resultaat af en herschrijf dan deze pagina met mijn bevindingen.

Update 23/02/2024: Zojuist links de Eyhance met doelsterkte -1.50 van het Oogziekenhuis Rotterdam ontvangen. Via het “dagcentrum” met alleen druppelverdoving. Ging allemaal heel soepel, ik voelde even oncomfortabele pijn, maar kreeg direct extra verdoving druppels toen ik dat aangaf. Dat werkte goed, verder alles pijnloos. Ze zijn gestopt met een oogpleister, ik zag direct (door de zalf en druppels heen) veel scherper zowel veraf als dichtbij. Links lijkt de “gaten” van rechts in te vullen. Ik ben benieuwd naar morgenochtend, maar als mijn zicht zo blijft is dat ver boven verwachting, ook de TV ondertiteling is nu al weer leesbaar (en ook mijn mobiel is weer scherp).

Als kind had ik zolang ik me kon herinneren een bril. Uiteindelijke sterkte ~-6. In 2011 wilde ik mijn ogen laten laseren bij VisionClinics, in de voorcontrole constateerde zij een gaatje in mijn netvlies (ablatio retinae). Dat is door het Oogziekenhuis Rotterdam vakkundig opgelost, vervolgens kon ik mijn ogen alsnog LASEK/PRK laten laseren bij VisionClinics (nu BergmanClinics), resultaat links goed en rechts ~-0.75. In 2012 hebben ze kosteloos opnieuw rechts gelasered, daarna leek ik nog iets aan reststerkte te hebben. De derde laser correctie gepland in 2013 werd op het laatste moment afgeblazen, inmiddels was ik uitgeslapen en werden beide ogen alsnog rond 0 gemeten. Ik verkoos vaker uitslapen boven opnieuw laseren. 😉

Nu 10 jaar verder .. hollen mijn ogen achteruit. Ineens zag ik dichtbij niet scherp, ook ver weg was minder. In het donker auto rijden of lezen ging ook niet meer goed. De lokale optometrist op het dorp zag wel beginnende staar, maar dat leek niet voldoende voor de symptomen. Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft in een tweede onderzoek staar wel als oorzaak bevestigd. Op 39 jarige leeftijd geen heel fijn nieuws, maar er is wel met een routine behandeling iets aan te doen gelukkig.

Direct bij de constatering van staar werd aangegeven dat een monofocale lens meestal toch echt wel de voorkeur heeft. Dan kan ik dus dichtbij (of verweg) niet meer scherp zien, omdat de kunstlens niet accomoderend zoals de natuurlijke lens.

Als tech+nerd klinkt dat natuurlijk helemaal niet aanlokkelijk. Hoewel de Tecnis Eyhance IOL die het Oogziekenhuis lijkt te gebruiken wel een van de betere monofocale lenzen is, is het nog altijd niet multifocaal. Mogelijke bijwerkingen van multifocaal zoals halos en verlies aan contrast zijn een reden dat de voorkeur aan monofocaal wordt gegeven (immers willen ze later de lens niet vervangen), een ander risico is dat door de eerdere Lasek het nu lastiger is de goede sterkte van de kunstlens te berekenen. Met multifocaal wordt het beeld na een misrekening nog ingewikkelder te corrigeren met bril/lenzen.

De fabrikant heeft in dezelfde serie echter ook de Symphony (EDOF) en de “verbeterde” Synergy. Tussen aanhalingstekens want de Symphony lijkt het beter te doen voor ver weg, terwijl de Synergy dichterbij weer beter scoort. De Vivity van Alcon wordt veel gebruikt in Amerika en lijkt vergelijkbaar met de Symphony. Net als de PanOptix met de Synergy.

Een product dat vroeger in Europa verkrijgbaar was is de Light Adjustable Lens (LAL) van RxSight. Deze lens kan na implementatie de eerste weken in sterkte worden aangepast om een misrekening te corrigeren en lijkt daarmee ideaal. Vreemd genoeg is de lens de laatste tijd verdwenen in Europa en nu alleen in de VS beschikbaar. Dit is een monofocale lens, echter hebben ze voor Europa toestemming er EDOF in te “branden”. Maar dus niet verkrijgbaar in Europa nu, dus dat is allemaal wat conflicterend. Dit zoek ik verder uit.

Dan is er ook nog de vraag of ik de behandeling onder lokale verdoving laat doen (standaard), of narcose kies (duurder, dus niet gestimuleerd? Of onnodig?).

En waarom heb ik staar in beide ogen? Overal lees ik dat Lasik/Lasek/PRK het risico niet verhoogt, maar ik kan geen enkel onderzoek daarnaar vinden. Nu zeg ik niet dat het gerelateerd is, maar ik snap niet waarom er wordt geclaimd dat er geen link is zonder dat dat onderzocht lijkt.

Ik werk deze post bij met mijn bevindingen en ervaringen. Ik heb nu ook een vooronderzoek bij een “privé kliniek” gepland, ik verwacht daar minder van dan het Oogziekenhuis maar voor EUR 135 toch prettig om nog een keer met een andere partij gebrainstormd te hebben.

2 comments

  1. Hoi, ben ook beetje aan het rondkijken voor nieuwe lenzen. Heb nu daglenzen maar wil multifocale lenzen in laten brengen. Ik woon op de dominicaanse dus ben op zoek gegaan in de USA. waar ik de RxSight lezen tegenkwam. Op europa gezocht en kom deze daar inderdaad niet tegen. Ben jij daar nog iets van te weten gekomen wat de reden is dart deze niet in europa gebruikt worden of niet gebruikt mogen worden.

    1. Hoi. De regels in Europa zijn streng, zoals ik het begrijp hebben ze nu niet de financiële middelen om ook in Europa al de uitrol te doen. Daarnaast blijven er nogal wat haken/ogen aan zitten qua implementatieduur etc. Ik ga voor een standaard IOL met LASEK als backup voor finetuning indien nodig.

Leave a Reply